Premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, miercuri, la București, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe agenda discuţiilor fiind, printre altele, modul cum România poate ajuta Moldova să aibă acces mai rapid la vaccinul anti-COVID.

Şeful Executivului de la Bucureşti a scris într-o postare pe Facebook că întâlnirea a fost “excelentă”.

Preşedintele Maia Sandu a menţionat tot pe reţeaua de socializare că a avut “o scurtă întrevedere” cu premierul Cîţu, în contextul unei vizite pe care o efectuează la Paris, precizând că subiectul principal al discuţiilor a fost legat de modul în care România poate ajuta Republica Moldova pentru a avea acces mai rapid la vaccinul anti-COVID.

“Astăzi, aflându-mă câteva ore la Bucureşti în drum spre Paris, am avut o scurtă întrevedere cu prim-ministrul României, Florin Cîţu. I-am mulţumit domnului Cîţu pentru deschiderea şi bunăvoinţa cu care Guvernul României sprijină Republica Moldova, mai ales în aceste vremuri grele pentru toţi. Subiectul principal al discuţiei a fost, bineînţeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-COVID-19. Premierul Cîţu ne-a asigurat că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar naţională, ci şi europeană. Prim-ministrul Florin Cîţu m-a informat, totodată, că într-un timp foarte scurt Guvernul României va transmite Republicii Moldova şi alte ajutoare”, a arătat Maia Sandu.

De asemenea, a adăugat aceasta, s-a discutat despre intensificarea colaborării la nivel guvernamental.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează în zilele de 3-4 februarie curent o vizită oficială la Paris, pentru a da un nou impuls relațiilor politice, economice și culturale între Republica Moldova și Franța. În cadrul acestei vizite, Maia Sandu va avea o întrevedere cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Vizita Maiei Sandu la Paris va fi cea de-a treia deplasare externă a noului președinte al Republicii Moldova, după vizitele la Kiev și la Bruxelles. Singurul lider internațional primit de Maia Sandu la Chișinău a fost președintele Klaus Iohannis, la 29 decembrie anul trecut.

Cu ocazia acelei vizite, când a fost semnată și o declarație comună de aniversare a zece ani de Parteneriat Strategic, președintele Klaus Iohannis a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova care include susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin.

Între timp, Bucureștiul a trimis la Chișinău o echipă de experți care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare.