Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Adevărul Live, că ar fi plecat în postul de comisar european, dar nu vrea să lase partidul, pentru că ea este un om de echipă. Dăncilă a spus că probabil Ursula von der Leyen așteaptă votul la moțiunea de cenzură pentru a da un răspuns pe noile propuneri de comisar european.

Viorica Dăncilă a susținut că, atunci când ea era europarlamentar, l-a susținut pe Dacian Cioloș pentru postul de comisar european, pentru că era candidatul României.

Ea a negat că președinta desemnată a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-ar fi cerut să discute cu președintele Klaus Iohannis despre noile nominalizări de comisar european după respingerea Rovanei Plumb.

„Am discutat cu președintele României prima dată când i-am spus de primele nominalizări. Acum am luat în calcul al doilea nume, nu aveam ce să mai discut cu președintele. Președintele și-a dat acordul”, a adăugat Dăncilă.

Întrebată cadă președintele nu i-a spus la acea discuție că nu este de acord cu propunerile, Viorica Dăncilă a replicat: „Nu am avut o discuție cu președintele în sensul acesta. Mi-a spus: credeți că sunt propuneri potrivite? Eu am spus: da”.

Ea a criticat faptul că altor candidați li s-a dat posibilitatea să-și rezolve problemele, iar candidatei din România nu.

„Dacă refuză și aceste propuneri, avem în cadrul PSD foarte mulți oameni care pot ocupa acest post”, a susținut Dăncilă.

Întrebată dacă ar putea fi chiar ea nominalizarea, Viorica Dăncilă a negat: „Nu, nu pot să las partidul și să plec. Eu sunt un om de echipă și așa voi rămâne. Din punctul meu de vedere aș fi plecat și aș fi ocupat acest post, dar nu pot să las partidul”.

Întrebată dacă Ursula von der Leyen așteaptă să vadă votul la moțiunea de cenzură pentru a da un răspuns în privința noilor nominalizări, Dăncilă a replicat: „Toată lumea așteaptă. Au fost omologi de-ai mei care m-au sunat, m-au întrebat dacă am probleme, s-au legat relații interumane. (…) Toată lumea se uită, vor să vadă dacă în România există stabilitate”.

Viorica Dăncilă a susținut că moțiunea de cenzură nu va trece, iar pe 1 Decembrie se vede în funcția de președinte al României.