Comisarul-desemnat pentru agricultura din Polonia, Janusz Wojciechowski, nu i-a convins pe eurodeputatii romani la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, fiind considerat de acestia slab pregatit sau avand idei prea generale despre cum trebuie actionat in domeniu.

Intr-un exemplu rar de consens, eurodeputatii romani din PSD, PNL si USR-Plus si-au exprimat miercuri nemultumirea in ceea ce priveste modul in care s-a prezentat la audierea de marti Janusz Wojciechowski.

‘Comisarul propus pentru agricultura s-a prezentat extrem de slab, nu a avut absolut nimic concret de spus. S-a insistat pe intrebari, nu a reusit sa raspunda. Mi s-a parut surprinzator faptul ca el deja raspunsese la niste intrebari scrise adresate de diversele comisii si parea destul de bine pregatit. Dar la audieri nu a reusit sa convinga pe nimeni’, a declarat eurodeputata PSD Carmen Avram in cadrul unei intalniri cu jurnalistii romani de la Bruxelles, pe marginea audierilor din PE a comisarilor desemnati.

‘Prin urmare, s-a cerut din partea Comisiei de agricultura un nou set de intrebari la care domnul comisar propus sa raspunda, si daca nici atunci nu vom considera ca a raspuns cum trebuie si aplicat, atunci vom cere o noua audiere’, a adaugat Carmen Avram, citata de Agerpres.

Eurodeputatul PNL Siegfried Muresan, care este si vicepresedintele grupului PPE din PE, a exprimat ulterior o parere similara, tot in cadrul unei intalniri cu jurnalisti romani la Bruxelles.

‘Noi, PNL, avem doi membri in Comisia pentru agricultura care au fost ieri (marti – n.r.) acolo, eu insumi am fost acolo la acea audiere timp de o ora. Comisarul polonez responsabil de agricultura nu este pregatit pentru a deveni comisar, raspunsurile sale au fost vagi, generale, nu corespund provocarilor carora Politica Agricola Comuna va trebui sa le faca fata in urmatorii sapte ani’, a spus Muresan.

‘Va spun foarte clar ca pentru o PAC robusta, un comisar puternic este o necesitate absoluta, iar acest candidat nu va putea fi, pana la o eventuala audiere saptamana viitoare, suficient de bine pregatit pentru a indeplini acest portofoliu important’, crede vicepresedintele grupului PPE din PE. El a precizat ca si comisarul-desemnat al Suediei pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a avut parte de o soarta similara, nefiind validata de comisiile de specialitate.

Intrebat, de asemenea intr-o intalnire cu jurnalisti romani, daca prin prestatia sa la audiere i s-a parut ca Janusz Wojciechowski a dat dovada de incompetenta, Dacian Ciolos a spus ca nu e vorba neaparat despre CV-ul sau, ci despre viziunea sa in domeniu.

‘Nu s-a luat o decizie de validare a lui, ci urmeaza sa vina cu niste raspunsuri suplimentare, sa ne clarifice anumite lucruri, si apoi Comisia pentru agricultura va lua decizia daca e satisfacuta de raspunsuri sau daca e invitat la o a doua runda de negocieri. Dl. Wojciechowski a lucrat in domeniu, dar aici nu e vorba doar de o verificare a CV-ului, ci de ceea ce anume vrei sa faci ca si comisar in urmatorii cinci ani. Iar aici a fost foarte general, nu a fost specific. Noi avem de finalizat ajustarea PAC si vrem sa vedem care-i viziunea lui’, a spus Dacian Ciolos, fost comisar european pentru agricultura si lider al grupului Renew Europe din PE.