Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, l-a felicitat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru primirea premiului Charlemagne pe 2019.

Manfred Weber a transmis acest mesaj cu prilejul briefingului grupului PPE de la Strasbourg.

„Vreau sa-l felicit pe Klaus Iohannis care va primi premiul Charlemagne pentru acest an, care este cel mai important premiu din Uniunea Europeana. Il merita, a facut o treaba foarte buna in a duce Romania spre o directie proeuropeana si acum, prin realegerea sa, a aratat ca romanii vor sa traiasca intr-o tara europeana, moderna, necorupta. Este un mare succes pentru el personal si de asemenea pentru Romania”, a spus Weber.

Decizia de a-i acorda premiul Charlemagne lui Klaus Iohannis a fost anuntata sambata, 14 decembrie, de presedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden.

Distinctia ii va fi acordata presedintelui roman in cadrul unei ceremonii care se va desfasura pe 21 mai 2020 in orasul german Aachen.

In argumentarea deciziei acordarii distinctiei se mentioneaza ca Romania, o tara in care ”a reusit sa se impuna o dictatura brutala” si care a trecut prin ”dezamagiri” in relatia cu Occidentul, a devenit gratie eforturilor lui Iohannis ”cea mai europeana din Europa de Sud-Est”.

Iohannis ”este un mare luptator pentru justitie, pentru protejarea minoritatilor si diversitate culturala, precum si un important mediator si constructor de punti intre societatile europene din Est si din Vest”, a afirmat Jurgen Linden.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalitati care contribuie la unitatea europeana sau la cooperarea intre tarile europene. Totusi, de 10 ori, in anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, in lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.

Anul trecut a primit aceasta distinctie secretarul general al ONU Antonio Guterres, iar in anul anterior presedintele francez Emmanuel Macron.