Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (Alianța USR-PLUS, Renew Europe), a participat ieri, 2 februarie, la audierea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar cu această ocazie, deputatul european i-a transmis mai multe cerințe imediate, printre care îndeplinirea promisiunii făcute privind alocarea numărului necesar de doze de vaccin în UE.

„Ieri seară târziu am audiat-o pe Președinta Comisiei Europene. Am spus-o și o mai spun: faptul că am cumpărat vaccinul împreună a fost un lucru enorm de important. Nu îmi pot imagina ce ar fi fost dacă acum aveam nații ce aveau și nații europene ce nu aveau vaccin. Rezultatul ar fi fost, poate, dezmembrarea Uniunii”, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

În acest context, Nicolae Ștefănuță i-a transmis că Executivul și-a bazat o mare parte din achiziții în primul trimestru al anului 2021 pe produsele Astra Zeneca, care acum lipsesc (deși au anunțat 9 milioane de doze suplimentare, tot departe de obiectiv).

Comunicare deficitară privind alocarea dozelor: „Oamenii efectiv nu știu că în trimestrul 1 ne vom putea baza pe 100 de milioane de doze și pe 300 în trimestrul 2. Nimeni nu i-a anunțat. Asta înseamnă că până în iunie mai bine de 200 de milioane de europeni, aproape jumătate vor putea fi vaccinați, dar asta depinde de campaniile naționale. Transparența și comunicarea sunt cheie. De ce? Pentru că știind exact cantitățile nu va mai fi loc de speculație, fake news și neîncredere.”

Companiile farmaceutice trebuie să respecte contractele: „Ce ne facem cu o companie extra comunitară, care poate avea presiuni de la guvernul ei să livreze național. Mecanismul de dispută trebuie să fie clar și contractul trebuie respectat.”

Uniunea Europeană s-ar putea apăra mai bine: „Prin transparență deplină nici guvernele statelor membre, nici altcineva nu vor putea da vina pe UE.  Pentru că se va vedea mereu ecartul între ce este disponibil la nivel european și cât pot vaccina ele la nivel național. Deja multe stare europene au început să publice exact stocurile disponibile pentru săptămânile următoare.

Potrivit eurodeputatului, europenii au în continuare un mare avantaj, fiind printre puținii oameni de pe planetă care au acces la vaccin.