Rezoluția pe tema Revoluției din 1989 din România va fi dezbătută luni în Parlamentul European, iar joi va fi votată, conform programului oficial pentru săptămâna viitoare al Legislativului comunitar.

Astfel, luni seara, în plenul de la Strasbourg va avea loc dezbaterea intitulată „Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989”, în cadrul căreia va fi prezentată o declarație a Comisiei Europene.

Marți și miercuri vor putea fi depuse amendamente, iar joi va fi votată rezoluția în plenul Parlamentului European.

Grupul popularilor europeni din Parlamentul European a susținut introducerea unei rezoluții pe ordinea de zi a plenului Parlamentului European care va avea loc săptămâna viitoare la Strasbourg pe tema Revoluției din 89 care a dus la căderea comunismului. Inițiativa aparține europarlamentarilor Rareș Bogdan (PNL) și Traian Băsescu (PPE). Bogdan a declarat pentru G4Media.ro că demersurile au început marți, propunerea de rezoluție primind deja acordul comisiei pentru afaceri juridice (JURI), din Parlamentul European, precum și a grupului PPE.

Conferința președinților din Parlamentul European, care reunește liderii grupurilor politice, a acceptat, miercuri după amiază, solicitarea grupului PPE de a propune spre dezbatere și adoptare o rezoluție în plenul PE o rezoluție privind Revoluția din 1989.

”A fost cea mai sângeroasă revoluție din Estul Europei. Au fost 1165 de victime, peste 3200 de răniți. În plenul PE au mai fost comemorate Revoluția de Catifea din Cehia, doar Germania a mai cerut rezoluție pentru a comemora căderea zidului Berlinului. Noi dorim adoptarea unei rezoluții în PE prin care să se recunoască faptul că revoluția din România a fost cea mai sângeroasă formă de Revoluție din Europa. Marea bătălie este să solicităm ca, după 30 de ani, să știm cine au fost vinovații pentru baia de sânge de la București, Timișoara sau Cluj”, a declarat Bogdan pentru G4Media.ro.