Pașaportul de vaccinare anti-coronavirus ar putea fi introdus la nivelul Uniunii Europene în luna iulie a acestui an. Propunerea legislativă va fi dezbătută însă de oficialii europeni la sfârșitul acestei luni.

”Urmează ca în a doua jumătate a acestei luni să existe o inițiativă legislativă pe care Comisia Europeană să o prezinte la reuniunea informală de la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre un certificat digital care să ateste, sau nu, dacă o persoană este vaccinată.

Mai mulți lideri europeni, printre care și cancelarului german, Angela Merkel, și președintele Franței, au subliniat faptul că nu este un instrument prin care oamenii vor fi împiedicați să meargă într-o altă țară.

Va fi un certificat standardizat, la nivel european, securizat, pentru a nu putea fi falsificat. O aplicație, probabil pe telefonul mobil.

Asta nu înseamnă că cei care nu au fost vaccinați sau nu au acest pașaport digital, nu vor mai avea dreptul să călătorească. Se vor supune unor restricții care există deja.

Mai devreme de luna iulie nu văd posibilă introducerea acestuia”, a declarat europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, la Antena3.