Germania îşi va utiliza poziţia de lider al Uniunii Europene pentru a reorienta blocul comunitar spre o relansare economică verde după pandemia de COVID-19, a declarat marţi ministrul german al Mediului, Svenja Schulze, informează Reuters.

La 1 iulie 2020, Germania va prelua preşedinţia rotativă a UE şi va prezida reuniunile ministeriale organizate de UE până la finele anului, potrivit agerpres.ro.

„Am avut întotdeauna în minte imaginea de ansamblu. Europa vrea să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Acesta este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru generaţiile viitoare”, a declarat marţi Svenja Schulze, înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Mediului.

Punctul culminant în materie de climă pe perioada preşedinţiei germane a UE urma să fie un summit UE-China, care trebuia să aibă loc la Leipzig în luna septembrie, ocazie cu care UE spera să convingă China, cel mai mare poluator al Planetei, să îşi majoreze obiectivele în domeniul reducerii emisiilor poluante, înaintea unui summit crucial al ONU dedicat climei, ce va avea loc în luna noiembrie.

Însă, din cauza pandemiei de coronavirus, summitul de la Leipzig a fost reprogramat, iar discuţiile la nivelul ONU au fost amânate până în luna noiembrie 2021. În paralel, UE se confruntă cu provocarea relansării economiei sale afectate de pandemie, fără a face însă compromisuri cu privire la angajamentele în domeniul climei.

Comisia Europeană a anunţat deja că cheltuielile din fondul său de relansare în valoare de 750 miliarde de euro nu trebuie să prejudicieze obiectivele climatice ale blocului. Executivul comunitar a alocat finanţări pentru vehicule electrice şi cele care funcţionează cu hidrogen, iar acestea urmează să primească sprijin şi de la pachetul de stimulare adoptat de autorităţile germane.

Svenja Schulze, a apreciat că propunere Comisiei reprezintă o bază bună pentru revenirea economică a Uniunii Europene, care în opinia oficialului german trebuie să fie „echitabilă social şi solidă din punct de vedere ecologic”.

Schulze a mai spus că va da prioritate ajungerii la un acord privind majorarea obiectivelor pentru 2030 în domeniul climei, care să prevadă o reducere a emisiilor cu 50%, şi chiar 55%, comparativ cu nivelul din 1990.

Deocamdată, UE s-a angajat să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030, comparativ cu 1990.

Însă discuţiile pentru majorarea obiectivelor se anunţă dificile. Bulgaria a anunţat marţi că nu poate atinge un obiectiv naţional mai ridicat. Cehia a apreciat că Executivul comunitar ar trebui să analizeze impactul individual al unui nou obiectiv 2030 asupra fiecărei ţări membre. În schimb, ţări precum Germania, Danemarca, Franţa şi Olanda sunt de acord cu o ţintă majorată la 55%.