Publicația Euractiv.com scrie joi, citând o sursă de rang înalt din cadrul Partidului Popular European (PPE), că Partidul Național Liberal din România (PNL, centru-dreapta), care a fost vârful de lance al moțiunii de cenzură care a dus la căderea guvernului social-democrat de la București, îl va propune pe Siegfried Mureșan, europarlamentar și vicepreşedinte al grupului PPE, pentru preluarea postului de comisar european la Transporturi.

Într-un interviu pentru Euractiv.com, Mureșan a declarat: „Sub nicio formă președintele Iohannis nu va desemna un premier interimar de la social-democrați. Conducem în sondaje, untem cel mai mare partid de opoziție și suntem învigătorii din alegerile europarlamentare. Facem totodată campanie președintelui țării (pentru prezidențiale – n.r.) și suntem de departe partidul ce se aliniază cel mai mult cu agenda sa pro-UE”.

„Dacă avem majoritatea ca să dăm jos Guvernul, credem că putem găsi de asemenea majoritatea pentru a instala un prim-ministru. Va fi dificil, dar nu va lua mult timp”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Premierul demis Viorica Dăncilă a propus inițial doi foști colegi europarlamentari pentru funcția de comisar european, pe Rovana Plumb și Dan Nica, amintește Euractiv.com. Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a selectat-o pe Plumb, însă această a fost respinsă de Comisia juridică din Parlamentul European, constantând un conflict de interese în cazul său.