Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a emis vineri un ordin care prevede eliminarea taxelor de recunoaştere sau echivalare a studiilor preuniversitare şi universitare pentru cetăţenii Spaţiului Economic European şi ai Elveției, anunță Agerpres.

Decizia vine în urma unei inițiative a deputatei liberale Mara Mareș, potrivit unei postări pe Facebook a acesteia.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării, accesul pe piaţa muncii se va face ”fără alte costuri” pentru această categorie.

Ministerul Educației și Cercetării mai menționează că taxa pentru recunoaşterea sau echivalarea studiilor preuniversitare şi universitare se va păstra numai pentru cetăţenii din afara Spaţiului Economic European/Confederaţiei Elveţiene.

”An de an, în calitate de profesor, am dat recomandări elevilor mei pentru a studia la universităţi din străinătate. Mulţi dintre ei au ales să revină în ţară. Ca ministru al Educaţiei şi Cercetării am decis să respect efortul depus şi să îi încurajez pe românii care au studiat în spaţiul european să se angajeze şi să îşi continue studiile în România, prin simplificarea modului de recunoaştere a diplomelor de studii. Ceea ce au învăţat merită recunoscut şi apreciat. Ne bazăm şi pe ei să contribuie la construirea unei Românii normale, a unei Românii Educate”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, citată în comunicat.

Ordinul de ministru nr. 3.193/2020 a intrat în vigoare la data semnării lui.