Premierul ceh, Andrej Babis, consideră că spațiul Schengen ar trebui extins la Bulgaria, România și Croația pentru a combate migrația, în contextul în care majoritatea imigranților sosesc în Europa pe mare, a transmis premierul ceh Andrej Babis într-un interviu acordat publicației Pravo, consemnează site-ul francez news-24, potrivit Agerpres.

”Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia (n.r. nu este stat membru UE) şi Croaţia în spaţiul Schengen. Să avem o strategie clară faţă de Balcanii de Vest şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe”, a îndemnat șeful guvernului de la Praga, în contextul în care, din punctul său de vedere, majoritatea migranților sosesc pe mare.

Acesta consideră că spațiul de liberă circulație Schengen ”nu este funcţional în acest moment”, argumentând că acordul încheiat în anul 1985 nu este în măsură, cu membrii săi actuali, să-şi îndeplinească misiunea de a oferi ”protecţia coerentă a frontierelor externe şi libera circulaţie în interiorul” UE.

Celelalte etape necesare pentru a rezolva această problemă ar trebui să includă ”lupta împotriva traficanţilor de fiinţe umane şi semnarea de acorduri cu Turcia, Maroc, Algeria, Tunisia şi Libia”, ţări traversate de refugiaţii care vin în Europa, a sugerat în continuare şeful guvernului de la Praga, aflat în campanie electorală.