Preşedintele moldovean Igor Dodon intervine în disputa dintre europarlamentarul Siegfried Mureşan şi premierul Ion Chicu, afirmând că au fost făcute mai multe declaraţii care ar putea afecta în mod nejustificat relaţiile bune şi parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu România şi cu Federatia Rusă. El acuză că unii europarlamentari denigrează R. Moldova şi se poartă de parcă ar fi membri ai opoziţiei de la Chişinău şi subliniază că Republica Moldova beneficiază de sprijin generos din partea partenerilor externi şi îşi exprimă recunoştinţa pentru acest lucru.

”În ultimele zile fost făcute mai multe declaraţii care ar putea afecta în mod nejustificat relaţiile bune şi parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiţi parteneri externi şi in special cu România şi Federatia Rusa. Poziţia mea a ramas neschimbată şi consecventă – pledez pentru o politică externă echilibrată, relatii reciproc avantajoase şi cu Estul şi cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru naţional şi bunele relaţii cu partenerii strategici externi. Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova şi instituţiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membri ai unor partide de opoziţie din Republica Moldova şi au o abordare partizană în ceea ce priveşte interesul cetăţenilor noştri, una care creează adesea tensiuni şi distorsionează realităţile din ţara noastră”, a scris Dodon pe Facebook.

În opinia sa, în ultima perioadă relaţiile Republicii Moldova cu unii dintre partenerii externi sunt folosite tot mai des în scop politicianist şi populist, iar aceste abordări trebuie să înceteze.

”Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetăţenilor şi să nu fie afectată de diferite declaraţii indiferent de care parte sunt făcute. Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut şi în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relaţia noastră”, conchide preşedintele Republicii Moldova.

Premierul Republicii Moldova Ion Chicu a replicat, într-o postare pe Facebook unor critici ale europarlamentarului Siegfried Mureşan la adresa Guvernului de la Chişinău, în legătură întârzierea reformelor şi cu gestionarea pandemiei: „Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”.