Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri la o întâlnire informală cu jurnaliștii că scenariul alegerilor anticipate are 50% șanse de a fi realizat, răspunzând la o întrebare adresată de G4Media.ro. Întrebat de G4Media.ro dacă sunt adevărate informațiile că premierul Ludovic Orban ar fi nemulțumit că este chemat la Cotroceni, Iohannis a negat.

Relația cu Ludovic Orban ”este surprinzător de bună”, a spus președintele. Întrebat cât îl vede premier, a răspuns ”îl văd mult și bine”, adăugând că ”tot el va fi după anticipate”.

În legătură cu procedura declanșării alegerilor anticipate, Iohannis a explicat că există două variante: fie premierul Orban demisionează, fie guvernul își angajează răspunderea pe un proiect de lege care să conțină mai multe măsuri pe care vrea să le impună și ulterior pică pe moțiune de cenzură. ”Alte variante sunt puțin probabile”, a declarat șeful statului.

Cine vrea acum anticipate sunt PNL și USR, a adăugat președintele.

Întrebat despre declarația lui Dacian Cioloș, care a spus în două zile că ”măcar în ceasul al doisprezecelea, președintele Iohannis și premierul Orban, să înțeleagă că singura soluție pentru salvarea României sunt alegerile anticipate”, Iohannis a spus că ”a sunat un clopoțel acolo în Parlament și s-a trezit domnul Cioloș”.