Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la solicitarea acesteia, discuția având loc în pregătirea reuniunii, de joi seară. a membrilor Consiliului European, în format videoconferință, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, însă ce are loc în contextul unui blocade politice făcute de Polonia și de Ungaria, care au respins adoptarea bugetului multianual al UE și a fondului de redresare din cauza condiționalităților privind statul de drept.
“Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleanțe Președintelui României pentru victimele incendiului care a avut loc la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a exprimat speranța că cei răniți se vor recupera într-un timp cât mai scurt”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul discuției au fost abordate evoluțiile din cele două țări și măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19.
Președintele României a subliniat faptul că răspândirea virusului la nivelul Uniunii Europene rămâne îngrijorătoare, situație în care coordonarea și cooperarea dintre statele membre trebuie consolidată.
De asemenea, a mai fost discutat subiectul negocierilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, precum și Planul european de redresare economică.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a susținut constant necesitatea finalizării cât mai rapide a acestor negocieri. Din acest motiv, partea română a făcut dovada unei abordări constructive și responsabile, fiind de acord cu propunerile de compromis negociate de Președinția germană a Consiliului UE cu Parlamentul European.
Președintele României a subliniat că țara noastră a susținut de la început instituirea unei condiționalități privind respectarea principiilor statului de drept în gestionarea bugetului Uniunii Europene și, în consecință, susține acordul obținut de Președinția germană pe acest dosar.
Ungaria și Polonia se află joi sub presiunea puternică a europenilor, exasperați de încăpățânarea celor două țări, care au blocat planul de relansare post-COVID-19, înaintea summitului în format videoconferință al celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE, scrie AFP.
Acest blocaj “afectează negativ întreaga UE”, a afirmat joi și premierul român Ludovic Orban, care a făcut apel la “cât mai rapidă” a acestui plan de care va beneficia “fiecare cetățean” european.
Ungaria și Polonia au blocat, luni, adoptarea de către guvernele Uniunii Europene a bugetului 2021-2027 și a fondului de redresare.