Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, în cadrul evenimentului de lansare a dezbaterii naționale privind viitorul Europei, că proiectul european este unul de succes, însă “trebuie să recunoaștem că vocea UE în plan global este una mică”, insistând asupra caracterului vital al relației transatlantice, atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.

“Politica externă este un atribut naţional, este cea mai importantă piatră din coroana suveranităţii. Deocamdată nu sunt semne că statele din UE ar dori să renunţe la o politică externă şi de securitate naţională. Şi pentru România şi pentru mine aceste chestiuni sunt de o importanţă vitală şi, din acest motiv, am cultivat şi cultivăm relaţii care sunt benefice pentru România şi ne asigură securitatea noastră naţională, cum este Parteneriatul strategic cu SUA, cum sunt mai multe parteneriate strategice pe care le avem cu diferite state cu care avem politici foarte apropiate şi ne sprijinim reciproc”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a vorbit despre importanța economică a apartenenței la UE, însă a transmis că relația transatlantică este coloana vertebrală a civilizației democratice.

“În plan economic, dacă vorbim de securitatea economică, apartenenţa la UE este clar ceea ce vine în sprijinul economiei româneşti şi nu doar a economiei la modul abstract, ci este o chestiune care se resimte în buzunarul fiecărui român”, a spus Iohannis, adăugând însă că relaţia transatlantică este “coloana vertebrală a civilizaţiei, a culturii democratice în care trăim, bazată pe valori, respect reciproc, colaborare”.

“Aceste lucruri nu pot fi înlocuite prin nimic şi relaţia transatlantică pentru noi este vitală, pur şi simplu în adevăratul sens al cuvântului. Asta se referă şi la noi, la România, dar este la fel de valabil şi pentru UE. În acest sens, am salutat expres noua abordare de revigorare a relaţiei transatlantice care are un aspect securitar prin NATO, are un aspect profund economic prin relaţia economică între SUA şi UE”, a explicat liderul de la Cotroceni.

Șeful statului a lansat marți dezbaterea națională cu privire la viitorul Europei, ca parte a Conferinței privind viitorul Europei. La dezbatere au participat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, prof. univ. dr. Valentin Naumescu, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare şi Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, şi conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Dan Cărbunaru, directorul CaleaEuropeană.ro.