Klaus Iohannis i-a înmânat joi, la Bruxelles, distincția Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce lui Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, în prezent lider al Partidului Popular European, pentru „contribuția sa excepțională în sprijinul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”.

Iohannis l-a numit pe Tusk „un adevărat și apropiat prieten” al României.

Decretul prin care i-a conferit lui Donald Tusk cea mai înaltă distincție a statului român – Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, a fost semnat anul trecut, dar, din cauza pandemiei COVID-19, ceremonia de decernare nu putut fi organizată.

„Donald Tusk este un vechi prieten al României și un adevărat european. Ne amintim cu toții de discursurile sale inspiratoare în limba română pe care le-a susținut la începutul Președinției României la Consiliul UE, la Ateneul Român, și la Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, dar și de afinitățile sale strânse cu România și cu numeroase simboluri culturale cu care rezonează profund poporul român. Donald Tusk este una dintre cele mai euro-entuziaste personalități europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global și în asigurarea unității națiunilor noastre, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că Donald Tusk a susținut „în mod semnificativ” acțiunile României când a deținut Președinția Consiliul UE.

„Donald Tusk și-a adus contribuția definitorie la ceea ce suntem mândri să numim astăzi „spiritul de la Sibiu”. Summitul informal organizat în România și prezidat de Donald Tusk a transmis un mesaj puternic de unitate în întreaga Europă, de angajament față de consolidarea în continuare a drumului nostru comun și de încredere în viitorul Uniunii Europene. În discursul său de la sfârșitul Consiliului European din iunie 2019, președintele Tusk și-a exprimat aprecierea pentru toate rezultatele înregistrate de Președinția română la Consiliul UE, de la adoptarea a peste 90 de dosare legislative, până la progresul important în ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual, precum și organizarea Summitului de la Sibiu, a mai spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că Donald Tusk a avut o „relație strânsă” cu România și în perioada 2007-2014, când era premier al Poloniei.

„În calitate de Președinte al Consiliului European, Donald Tusk a navigat cu înțelepciune în ape agitate, reușind să mențină Uniunea puternică și coerentă chiar și în vremuri dificile, o expresie a angajamentului său față de idealul european”, a mai spus Iohannis.