Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Palatul Cotroceni, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Discuţiile s-au concentrat pe temele de interes în pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, cu accent pe evoluţiile la nivel aliat privind procesul de reflecţie NATO 2030 şi noul Concept Strategic, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Şeful statului a subliniat că viitorul Summit NATO de la Bruxelles reprezintă “o etapă crucială a procesului de adaptare a NATO la provocările actuale de securitate, prin continuarea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare”.

În acest context, preşedintele Iohannis şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea secretarului general al NATO pentru un nou Concept Strategic, care să asigure un răspuns adecvat şi bine calibrat al Alianţei Nord-Atlantice la actualul mediu internaţional de securitate.

Noul Concept va trebui să reflecte realităţile geostrategice actuale şi să asigure o viziune unitară asupra priorităţilor NATO, cu menţinerea atenţiei aliate asupra celor trei sarcini fundamentale, în special apărarea colectivă, conchide sursa citată.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a efectuat luni o vizită în România, unde a participat la Atlantic – Black Sea Security Forum, a vizitat Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est în contextul exercițiului militar Steadfast 2021 și a luat parte la ceremonia de inaugurare a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.