Suedia intenționează să lanseze un „certificat digital de vaccinare”, însărcinând trei agenții guvernamentale să dezvolte infrastructura necesară pentru a gestiona datele personale relevante, informează dpa, preluat de Agerpres.

Noul certificat ar trebui să fie gata de utilizare „înaintea verii”, au declarat ministrul Sănătății Lena Hallengren și ministrul digitalizării Anders Ygeman într-o conferință de presă joi.

Suedia urmează modelul altor inițiative similare pentru a facilita călătoriile internaționale afectate de blocajele impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, chiar dacă există dezbateri cu privire legalitatea limitării libertății de circulație din aceste motive. Miercuri, și Danemarca a anunţat un proiect asemănător pentru dezvoltarea unui paşaport digital care să fie utilizat de persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus.

„Un astfel de certificat trebuie recunoscut la nivel global”, a spus Hallengren. „Din acest motiv, Suedia colaborează activ cu OMS și UE pentru a se asigura că certificatele mențin un standard internațional.”

Autorităţile de la Stockholm se aşteaptă ca dovada vaccinării să fie cerută de alte ţări pentru a permite accesul pe teritoriile lor sau participarea la conferinţe, festivaluri muzicale şi evenimente sportive.

Liderii Uniunii Europene au convenit luna trecută printr-o conferință video să lucreze la o „formă standardizată și interoperabilă de dovadă a vaccinării în scopuri medicale”. Circumstanțele în care certificatele pot fi utilizate vor fi determinate „într-o etapă ulterioară”, potrivit președintelui Consiliului European Charles Michel.

De altfel, statele membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat la finele lunii ianuarie orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale, menite să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare, și să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat.

Orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze în cadrul rețelei eHealth, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate.

Orientările vizează un sistem care să poată găzdui atât mijloace pe suport de hârtie, cât și mijloace digitale, asigurând flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal.