Guvernul Dancila continua sa insiste sa faca Romania de ras in Europa, in ciuda tuturor avertismentelor interne si internationale. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi respins și a doua propunere a României pentru postul de comisar european. Ursula von der Leyen refuză cooptarea lui Dan Nica în echipa executivului european, au confirmat pentru Digi24 surse de la Bruxelles.

Solicitată să comenteze aceste informații, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat pentru Digi24: „Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie – n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu fusese acceptat. Echipa Preşedintelui-ales al Comisiei este în continuare în contact cu ambele guverne (român şi maghiar – n.r.), iar procesul (de selecţie – n.r.) continuă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a precizat că propunerea României „nu a fost acceptată încă”.

Jurnalista maghiară Katalin Halmai, corespondent la Bruxelles, a scris, la rândul ei, pe Twitter că Ursula von der Leyen nu l-a acceptat încă pe candidatul propus de Ungaria, Oliver Varhhelyi, pentru că încă așteaptă o propunere din partea României. Jurnalista maghiară precizează că Ursula von der Leyen l-a intervievat pe Dan Nica și l-a respins, dar Bucureștiul insistă cu această nominalizare, iar procesul este cumva blocat acum.

Katalin Halmai@eublogo

.@vonderleyen has not accepted yet the nomination of Hungarian @OliverVarhelyi to be candidate for Commissioner because she is still awaiting for the Romanian nominee. UVL interviewed Dan Nica earlier & rejected him. Nevertheless Bucharest insists on his nomination.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a scris, la rândul său, marți seara, pe Facebook că Ursula von der Leyen nu va accepta niciun candidat pentru poziția de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere.

Procedural, Ursula von der Leyen trebuia să decidă dacă acceptă nominalizarea lui Dan Nica, pentru ca mai apoi să propună comisiilor de specialitate din Parlamentul European audierea acestuia. Într-o discuție telefonică avută cu Viorica Dăncilă chiar în timpul ședinței CEx de săptămână trecută, președintele desemnat al Comisiei Europene i-a transmis acesteia să propună și o femeie. Dăncilă s-a conformat și a anunțat CEx-ul că are și o variantă de rezervă, în persoana secretarului de stat din MAE, Gabriela Ciot. Totuși, Ciot nu a fost înaintată oficial la Bruxelles.

Surse politice de la Bruxelles au declarat pentru Digi24.ro că premierul Viorica Dăncilă a anunțat Comisia Europeană că merge pe varianta a doua din prima scrisoare trimisă oficialilor europeni, care conținea numele Rovanei Plumb și a lui Dan Nica.Aceleași surse susțineau că președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va lua o decizie cu privire la acceptarea lui Dan Nica abia după moțiunea de cenzură de joi. 

Oficial, noua Comisie ar trebui votată de Parlamentul European până la finalul lunii octombrie, dar este foarte posibil să asistăm la o amânare, în condițiile în care Comisia Europeană va dori, cel mai probabil, o a treia propunere de comisar european din partea României, după ce prima candidatură, cea a Rovanei Plumb, nu a trecut de comisia JURI din motive de integritate.