Rares Bogdan a declarat pentru „Adevarul” ca primarul sectorului 1, Clotilde Armand, „nu stie foarte bine istoria recenta”, in contextul demersul anuntat de primar. Liderul i-a transmis primarului de sector sa lase „ipocrizia”, iar daca face plangere penala acum sa faca si pentru Hotararea de Guvern prin care cea mai mare suma de bani a fost alocata primariei din Timisoara, condusa de Dominic Fritz (USR).

Bugetul tarii si puterea

„La adoptarea bugetului si a Anexei 7.03 cei mai multi bani au fost dirijati spre primarii USR Plesa de la Alba Iulia, Coliban de la Brasov, Dominic Fritz de la Timisoara si Viziteu de la Bacau. O intreb pe doamna Armand atunci nu mai era o dirijare discretionara si lipsita de transaparenta a banilor din bugetul public. Era domnul Barna vicepremier. As vrea sa o rog pe doamna Armand sa lase ipocrizia de genul acesta si sa se comporte cu maturitate ca poate sa o faca. (…) „O apreciez ca se lupta cu mafiile, dar acum sa faca plangere penala pentru ce? Daca face plangere penala acum o invit sa faca si pentru Hotararea de Guvern din ianuarie-februarie, cand era USR la Guvernare. Atunci cea mai mare alocare a fost catre primaria domnului Fritz”, a declarat Rares Bogdan pentru „Adevarul”.

El a explicat ca 300 de primarii ale liberalilor, printre care si cea a lui Emil Boc, nu au primit bani, intrucat sesiunile pentru depunerea proiectelor au fost in perioada PSD, Guvernul platind acum ce s-a semnat atunci.

Clujul nu a luat niciun ban

„As vrea sa inteleaga despre ce este vorba cu acesti bani pentru ca banii acestia sunt pentru necesitati. Am vazut spculatia ca toate primariile PNL au luat bani. Sunt peste 300 de primarii PNL din 1260 care nu au luat bani pentru simplul fapt ca nu au depus documente. Primaria domnului Boc, Clujul nu a luat niciun ban, dar l-am vazut pe domnul Boc sa faca scandal, dupa cum face domnul Fritz spre exemplu la Timisoara. Cluj, care este a doua primarie ca importanta dupa Bucuresti in Romania, nu a luat nicun ban la aceasta rectificare si peste 300 de primarii nu au luat bani la aceasta rectificare. O parte din acesti bani au fost pentru cofinantari, e o nemultumire si a primarilor liberali pentru ca sesiunile de depuneri de proiecte au fost in perioada PSD pentru PNLD 1 si PNLD 2, adica dezvoltarile locale, iar noi, Guvernul plateste acum ce s-a semnat atunci la acele guvernari. Deci o parte din acesti bani sunt pentru cofinantarile pe proiectele cu finantare europeana”, a mai completat Rares Bogdan. El a explicat ca doar 14% din primariile PSD au aplicat pentru fonduri europene, in timp ce, din primariile liberale au aplicat 98%, „indifferent ca sunt rurali sau urbani”.

Rectificarile

„Trebuie inteles ce se intampla cu acesti bani care au fost dati din Fondul de rezerva pentru ca am vazut comentarii”. (…) Depinde de judet, de cine a cerut bani, de consiliul judetean, depinde de inaintarea de cereri si justificare. Sunt primarii care pot plati, iar altele sunt in incapacitate de plata. Trebuia sa se intample oricum, nu stiam ca cei de la USR se aliaza cu AUR si PSD pentru a da jos Guvernul. Luna octombrie este o luna in care trebuiau rezolvate aceste probleme. Nu am putut adopta in sedinta de luni pentru simplul fapt ca nu au fost gata documentele din tara”, a mai explicat Rares Bogdan. In ceea ce priveste o posibila alaturare a altor primar la demersul anuntat de Clotilde Armand, Rares Bogdan a completat ca primarul Sectorului 1 „nu stie foarte bine istoria recenta, daca sunt la primul mandate pot sa intre pe acest scenario, daca sunt primari cu mai multe mandate stiu exact ce inseamna rectificarile si pentru ce sunt acesti bani si nu se vor alatura unui demers pur populist si fara substanta”. Contactat de „Adevarul”, liderul deputatilor USR PLUS, Ionut Mosteanu, a declarat ca in contextul consultarilor pentru formarea unui nou Guvern, „negocierile politice sunt una si respectarea legii inseamna altceva, una nu exclude pe alta. In orice fel de Guvern ne-am duce si orice fel de Coalitie ne-am duce nu o sa inchidem niciodata ochii la nerespectarea legii”, a declarant Mosteanu privind demersurile facute de Clotilde Armand in contextual negocierilor pentru formarea unui nou Guvern si o eventuala refacere a Coalitiei de guvernare cu USR.

Clotilde vrea sa dea in judecata guvernul

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat ca va da in judecata Guvernul, dupa ce Cabinetul Citu a decis sa aloce bani din Fondul de Rezerva in special pentru primariile liberale si cele ale UDMR. Demersul edilului de la Sectorul 1 are loc in contextul in care PNL si USR ar trebui sa revina la masa negocierilor pentru conturarea unui nou Executiv. Executivul a hotarat cum va imparti peste un miliard de lei pentru alesii locali. Majoritatea banilor merg la liberalii care l-au sustinut la Congres pe Citu. Edilii PSD au primit sume simbolice, adica in multe cazuri doar 50.000 de lei per comuna, in timp ce alesilor liberali din localitati de 1.400 de persoane li s-a dat si 650.000 de lei. Nu in ultimul rand, primarii USR au fost taiati de pe lista