Liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European, Rareș Bogdan, a declarat pentru caleaeuropeană.ro că nu se poate compara ”atacul susținut și continuat” al PSD la adresa statului de drept și bunei funcționări a justiției cu propunerea PNL de a introduce alegeri în două tururi de scrutin pentru alegerile locale din iunie 2020.

Șefa grupului socialiștilor din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, a avertizat, luni, într-o postare pe Twitter, Guvernul Orban să țină seama de recomandările Comisiei de la Veneția, care interzic schimbarea legii electorale cu un an înaintea alegerilor.

”Nu o luați pe același drum ca Polonia și Ungaria, subminând statul de drept”, scrie lidera grupului socialiștilor pe Twitter.

Replica lui Rareș Bogdan:

  • ”Îmi pare foarte rău că liderul grupului Socialiștilor Europeni, doamna Iratxe Garcia, încearcă să pună semnul de egalitate între PSD, partid care face parte din grupul dânsei, și Partidul Național Liberal. Nu există termen de comparație din niciun punct de vedere, chiar dacă ambele partide sunt din România. Nu se poate compara atacul susținut și continuat al celor din PSD la adresa parteneriatelor strategice ale României cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite, la adresa statului de drept și a bunei funcționări a justiției, la adresa independenței judecătorilor și procurorilor, precum și la funcționarea Parchetelor cu propunerea firească, logică, normală, pe care Partidul Național Liberal o face în spațiul public, folosind un demers constituțional, de a introduce alegeri în două tururi de scrutin pentru alegerile locale din iunie 2020. Scopul demersului nostru este tocmai acela de a spori reprezentativitatea și legitimitatea alesului local, prin folosirea a două tururi de scrutin și în niciun caz nu reducem drepturi electorale prin demersul nostru. Cetățeanul va avea un reprezentant și mai legitim în fruntea administrației locale decât până acum, astfel încât anulăm posibilitatea ca un ales local, ales de 20% din cetățenii unei unități administrativ-teritoriale, să reprezinte legitim și administrativ 51% din cetățenii înscriși pe listele de vot electoral” (citește integral pe caleaeuropeană.ro)

Context

Titus Corlățean (PSD) a cerut joi Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere legat de intenția guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Corlățean, fost ministru de Externe, a făcut cererea în ședința de joi a comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Fostul ministru a spus că inițiativa PNL ”va schimba regulile în timpul jocului”, catalogând-o drept ”abuz de putere”.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul va ataca la Curtea Constituțională alegerea primarilor în două tururi dacă moțiunea de cenzură nu trece în Parlament.

Ciolacu a anunțat marți, la finalul ședinței Comitetului Executiv al partidului, că social-democrații vor transmite o scrisoare instituțiilor europene prin care să semnaleze ”abuzul” guvernului de a schimba legislația electorală, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale.

”Am mai luat o decizie, să trimitem o scrisoare din partea PSD atât președintei Comisiei Europene, cât și grupului social-democrat din Parlamentul European și la președintele Parlamentului European și la toți europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curții Constituționale și a unei recomandări a Comisiei de la veneția. nu ai dreptul, într-un stat european, sub nicio formă să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral, Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa cev și sperăm nici să nu se îmtâmple”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a transmis Parlamentului solicitarea de a se întruni în sesiune extraordinară pentru angajarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit șefului statului, sesiunea extraordinară va avea loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie.