Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să lucreze împreună pentru o redeschidere graduală și coordonată a frontierelor interne ale spațiului Schengen, au transmis joi eurodeputații Paulo Rangel și Rareș Bogdan, negociatori din partea grupului PPE ai unei rezoluții privind situația spațiului Schengen în urma pandemiei de coronavirus și care va fi votată joi în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

“Spațiul Schengen nu s-a confruntat niciodată înainte cu o pandemie atât de gravă pe teritoriul său. În mod evident, statele membre au reintrodus controalele temporare la frontiere ca o măsură imediată de salvgardare a sănătății. Acum, mai important, trebuie să vedem o reducere a restricțiilor cu privire la libertatea de mișcare, în aceeași măsură cu relaxarea măsurilor de izolare privind COVID-19”, a spus Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit rezoluției, controalele la frontiera internă introduse ca măsură de urgență datorate răspândirii COVID-19 trebuie să fie strict limitate în timp, proporționale și utilizate numai pentru perioada considerată necesară de către autoritățile responsabile de sănătate.

“Solicităm Comisiei Europene să monitorizeze îndeaproape aceste evoluții”, a spus și Paulo Rangel, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European.

Rezoluția propusă de grupul PPE survine în contextul în care miniștrii afacerilor interne din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor discuta la 5 iunie, prin videoconferință, despre răspunsul la pandemia de COVID-19 în domeniul controalelor la frontierele interne și al liberei circulații a persoanelor.