România a depus dosarul de candidatură a Bucureştiului pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, în cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE, desfăşurată luni, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE, informează Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC). România, singura țară dintre cele candidate care nu găzduiește vreo agenție UE, va concura cu Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg, Polonia (Varșovia) și Spania (Leon), informează caleaeuropeana.ro.

“Astăzi, 7 decembrie 2020, a avut loc reuniunea ministerială informală, prin videoconferinţă, a miniştrilor telecomunicaţiilor din statele membre UE, sub coordonarea Preşedinţiei germane a Consiliului UE. România a fost reprezentată de domnul Alexandru Nazare, Reprezentant al Guvernului României cu însărcinări speciale în domeniul securităţii cibernetice. (…) În ceea ce priveşte negocierile la nivel european pe marginea proiectului de Regulament de instituire a Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice şi a Reţelei de centre de coordonare, România şi-a depus dosarul de candidatură pentru găzduirea viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice”, se precizează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Reprezentantul României a argumentat că Bucureştiul este cel mai indicat să găzduiască acest sediu deoarece România este primul stat care şi-a exprimat intenţia de a găzdui centrul, este unul dintre principalii contributori la nivel tehnic în privinţa acestui regulament şi, de asemenea, România este singura ţară candidată pentru sediul centrului care nu deţine niciun sediu de agenţie sau entitate europeană.

De asemenea, România asigură în totalitate securitatea cibernetică a reţelelor 5G, iar dosarul de candidatură este unul solid, care satisface pe deplin toate criteriile cerute, aşa cum o reflectă şi analiza Comisiei Europene, se menţionează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Astfel, Bucureştiul beneficiază de un ecosistem extraordinar de securitate cibernetică, un număr impresionant de specialişti IT şi de companii de tehnologie, conectivitate la cele mai înalte standarde şi un mediu internaţional divers, dinamic şi prosper, conform MTIC.

MTIC, alături de Primăria Municipiului Bucureşti, a pus deja în funcţiune un sistem organizatoric naţional care acţionează ca un mecanism de garantare a operaţionalizării centrului, se precizează în comunicat.

Pentru toate aceste argumente, Alexandru Nazare a apreciat că alegerea Bucureştiului drept locaţie pentru sediul Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice reprezintă o chestiune de echitate, dar şi una de recunoaştere a parcursului european al României, potrivit Ministerului Transporturilor.

Procedura de supunere la vot cu privire la alegerea sediului Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice va avea loc miercuri, 9 decembrie, la Bruxelles.

În cadrul reuniunii ministeriale informale a miniştrilor Telecomunicaţiilor din statele membre UE care a avut loc luni a fost organizată şi dezbaterea politică pe tema guvernanţei datelor (în sesiune publică), în contextul publicării propunerii de Regulament privind guvernanţa datelor de către Comisia Europeană pe data de 25 noiembrie. Dezbaterea miniştrilor a avut drept temă facilitarea utilizării datelor pentru o piaţă unică suverană a datelor, se menţionează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Reprezentantul României a salutat publicarea de către Comisie a Actului privind guvernanţa datelor ca fiind un prim pas, deosebit de important, către crearea unei pieţe unice europene a datelor şi a unor spaţii europene comune ale datelor, conform MTIC.