Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut joi un puternic discurs in Parlamentul European in care a cerut crearea unui „plan Marshall pentru redresarea Europei” si a vorbit despre „redefinirea globalizarii”.

„Avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei si acesta trebuie instituit imediat. Avem un singur instrument in care toate statele membre au incredere, care este deja in vigoare si poate produce rapid rezultate. Este transparent si a trecut proba timpului ca instrument pentru coeziune, convergenta si investitii. Acesta este bugetul european. Bugetul european va reprezenta baza redresarii.

Si, din acest motiv, urmatorul buget pe sapte ani trebuie sa fie diferit de ceea ce ne-am imaginat, exact cum a spus Spinelli. Vom utiliza puterea intregului buget european pentru a mobiliza volumul urias de investitii de care avem nevoie pentru a ne reconstrui piata unica dupa epidemia cauzata de coronavirus”, a spus sefa CE.

Ea a lansat si un avertisment voalat la adresa Chinei, vorbind despre „redefinirea globalizarii”. „O economie mai moderna si mai circulara ne va face mai putin dependenti si ne va spori rezilienta”, a subliniat Leyen.

Discursul integral

Nu am cuvinte care sa poata exprima indeajuns durerea Europei si a tuturor persoanelor din intreaga lume care sufera.

Ne gandim la toate victimele si ne rugam pentru toate familiile indoliate. Promitem ca vom transmite mai departe povestea lor si ca le vom omagia vietile si memoria. Si ca vom pastra pururi vie amintirea lor.

Ne vom aduce aminte de Julie, tanara frantuzoaica ce avea toata viata inainte, de Jan, istoricul ceh, care a luptat mereu pentru valorile in care a crezut sau de Gino, medicul italian care, desi la pensie, a revenit pe baricade pentru a salva viata altor oameni. Ne vom aminti de gestul nemaipomenit al lui Suzanne, care a cedat ventilatorul sau unor persoane mai tinere, in Belgia, precum si de imaginea lui Francis luandu-si ramas bun de la fratele sau printr-o fereastra de spital, in Irlanda.

Ne vom aminti de proaspata mamica poloneza care nu isi va vedea copilul crescand si de tanarul antrenor spaniol de fotbal, care nu isi va vedea visul infaptuit.

Nu ii vom uita niciodata.

Mamele, tatii, surorile si fratii. Tinerii si batranii din nord sau din sud, din est sau din vest. Prietenii si colegii, vecinii de langa noi si strainii din tari indepartate. Cei care au ceva de spus si de vazut. Cei pe umarul carora plangem si pe a caror iubire ne bizuim. Fiecare dintre aceste zeci de mii de povesti ne sfasie inima. Dar ele ne insufla si mai multa determinare, pentru ca Europa sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a salva toate vietile pe care le poate salva.

Doamnelor si domnilor deputati,

Nu putem invinge o pandemie care se raspandeste cu o asemenea viteza si care are o asemenea anvergura fara a ramane fideli adevarului. Adevarul sub toate fatetele sale: despre cifre, stiinta, perspective, dar si despre propriile noastre actiuni.

Da, este adevarat ca nimeni nu era realmente pregatit pentru o asemenea drama. Este, de asemenea, adevarat ca prea multi dintre noi nu au fost prezenti atunci cand, la inceput, Italia a avut nevoie de o mana de ajutor. Si da, in acest sens, Europa in ansamblul sau prezinta cele mai sincere scuze.

Dar scuzele au valoare numai daca antreneaza o reala schimbare a comportamentului.

Tot adevarat este si faptul ca, rapid, cu totii ne-am dat seama ca trebuie sa ne protejam unii pe altii pentru a ne putea proteja pe noi insine. Iar adevarul este ca Europa a devenit acum centrul viu al solidaritatii mondiale.

Adevarata Europa s-a trezit, Europa care este prezenta pentru fiecare dintre noi, acolo unde este cea mai mare nevoie de ea. Europa in care paramedici din Polonia si medici din Romania salveaza vieti in Italia. Europa in care ventilatoarele din Germania sunt vitale in Spania. Europa in care bolnavi din Franta sunt tratati in spitale din Cehia si in care pacienti din Bergamo sunt transportati cu avionul in clinici din Bonn.

Am vazut cum materiale medicale sunt transportate din Lituania catre Spania, iar aparate pentru respiratie artificiala ajung din Danemarca in Italia. De fapt, am vazut ca fiecare componenta a unui echipament este transportata in orice directie in intreaga Europa, de la orice persoana care se poate lipsi de ea catre orice persoana care are nevoie de ea.

Acest lucru ma face sa fiu mandra ca sunt europeana.

Desigur, mai sunt in continuare unii care ne arata cu degetul sau ne blameaza. Mai sunt si altii care prefera sa se exprime in limbajul populistilor mai degraba decat sa prezinte adevaruri nepopulare. Personal, ma impotrivesc unor astfel de atitudini. Impotriviti-va si nu va sfiiti sa spuneti adevarul. Aveti curajul de a sustine Europa. Pentru ca aceasta Uniune a noastra ne va ajuta sa depasim aceasta criza.

Dar cat de puternica va fi Uniunea noastra in viitor depinde de cum o vom crea noi astazi. Si, ca exemplu de inspiratie, uitati-va doar la felul in care cetatenii europeni isi exprima solidaritatea, la empatia, la smerenia si la umanitatea lor.

Le aduc un omagiu tuturor. De la cei care livreaza produse pana la furnizorii de alimente. De la proprietarii de magazine la persoanele care se ocupa cu ambalatul in uzine si la cei care aplauda din balcoane. Intreprinderile isi schimba liniile de productie pentru a fabrica materialele de care avem nevoie cu urgenta. Aduc un omagiu voluntarilor portughezi care au cusut masti pentru vecinii lor sau pianistului grec de sapte ani, care a compus un „vals pe timpul izolarii” pentru a sustine oamenii in aceasta criza.

Mai presus de toate, le multumesc din suflet eroilor nostri: medicilor, asistentilor medicali si ingrijitorilor. Chipurile lor sunt vizibil marcate si sufletele lor sunt grele de imagini tragice. Ei sunt cei care ii tin de mana pe bolnavi, cu aceeasi delicatete si afectiune cu care ar face-o familiile lor, care nu pot fi acolo. Ei sunt cei care ne salveaza viata si onoarea. Pe ei trebuie sa ii protejam astfel incat sa ne protejeze, la randul lor, pe noi toti. Si tocmai acesta este domeniul asupra caruia ne concentram acum cu trup si suflet.

De aceea am creat o rezerva comuna de echipamente medicale si am investit impreuna in cercetare pentru vaccinuri. De aceea am organizat achizitii comune pe piata mondiala pentru materialele cele mai urgente si am infiintat o echipa cu cei mai buni experti din toata Europa care fac periodic schimb de cunostinte ce pot salva vieti.

De aceea am renuntat la taxe vamale si la TVA pe importul de dispozitive medicale din tari terte. Si de aceea, mai devreme luna aceasta am facut o promisiune simpla, dar importanta: vom utiliza fiecare euro pe care il avem la dispozitie – prin orice modalitate posibila – pentru a salva vieti si pentru a proteja mijloacele de trai ale europenilor.

In acest spirit, am propus ca restul bugetului nostru pe anul acesta sa fie directionat catre un instrument de urgenta.

Astfel, aproape 3 miliarde EUR vor putea fi directionate chiar acolo unde este nevoie: pentru noi ventilatoare pulmonare si echipamente de protectie, pentru mai multe teste si o asistenta medicala mai buna acordata persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv celor din taberele de refugiati. In acest scop, propunem sa se permita utilizarea fiecarui euro disponibil din fondurile structurale si de investitii europene pentru combaterea crizei cauzate de coronavirus. Aceasta inseamna o flexibilitate totala. Fondurile pot fi folosite in alte regiuni, pot fi folosite oriunde sunt necesare cel mai urgent, fara aplicarea de limite legate de cofinantare, obiective sau plafoane. Prin acest pachet financiar, pe care il voteaza astazi Parlamentul, Europa isi foloseste toate resursele pentru a face tot ce ii sta in putinta.

Acelasi principiu se aplica si in ceea ce priveste protejarea mijloacelor de subzistenta ale cetatenilor. Europa a mai trecut prin crize economice, insa niciodata nu am avut o astfel de paralizie economica. Nimeni nu poarta nicio vina si toata lumea va avea nevoie de sprijin. Avem nevoie de masuri fara precedent pentru a face acest lucru si pentru a ne asigura ca economia noastra este pregatita sa se redreseze cat mai curand.

Si in acest caz, adevarul este vital. Europa a facut mai mult in ultimele patru saptamani decat in primii patru ani ai ultimei crize. Normele noastre privind ajutoarele de stat sunt mai flexibile ca niciodata. Numai in ultimele zile, am aprobat mecanisme care vor furniza 1 miliard EUR pentru intreprinderile croate, 1,2 miliarde pentru IMM-urile din Grecia si 20 de milioane pentru pescarii portughezi. Exista multe alte exemple pe care le-as putea cita, de la Letonia si Estonia la Belgia sau Suedia.

Pentru prima data in istorie, am activat flexibilitatea integrala prevazuta in Pactul de stabilitate si de crestere. Impreuna cu masurile indraznete luate de Banca Centrala Europeana, acest lucru ofera resurse fiscal-bugetare si financiare fara precedent. Iar datorita deciziilor luate saptamana trecuta de ministrii de finante din UE, alte 500 de miliarde EUR vor fi disponibile pentru toti cei care au nevoie de aceste fonduri.

In acest context, invit toate statele membre sa utilizeze la maximum SURE – noul instrument propus de Comisie pentru a proteja cetatenii europeni de riscul de somaj. Acest instrument va furniza 100 de miliarde EUR pentru a ajuta guvernele sa compenseze diferenta daca angajatorul dumneavoastra trebuie sa va reduca programul de lucru sau daca sunteti lucrator independent si aveti nevoie de sprijin.

SURE are o valoare dubla: in primul rand, cei aflati in dificultate vor putea sa isi plateasca chiria, facturile si alimentele si vor contribui, la randul lor, la viabilitatea altor intreprinderi.

In al doilea rand, acest instrument este definitia solidaritatii. Statele membre care au posibilitatea vor oferi garantii, astfel incat alte state membre sa ii poata sprijini pe cei care sunt cel mai grav afectati in tarile lor. Ca urmare a tuturor acestor actiuni, raspunsul colectiv al Europei depaseste cu mult 3 mii de miliarde EUR. Este raspunsul cel mai impresionant la nivel mondial.

Insa stim ca vom avea nevoie de mai mult. De mult mai mult. Deoarece aceasta va fi o cursa de lunga durata, iar lumea de maine va arata foarte diferit de cea de ieri.

Doamnelor si domnilor deputati,

Sunt convinsa ca Europa poate modela aceasta noua lume daca actioneaza impreuna si isi redescopera spiritul de pionierat. In acest context, vreau sa citez o fraza din Manifestul de la Ventotene – scris de doi dintre cei mai mari vizionari ai Italiei si ai Europei: Ernesto Rossi si Altiero Spinelli, unul dintre parintii nostri fondatori. Din inchisoarea lor situata pe o insula indepartata, intr-un moment de paroxism al razboiului, cand toata speranta privind o Europa unita parea pierduta, ne-au lasat aceste cuvinte pline de incredere:

A sosit momentul in care trebuie sa stim cum sa ne debarasam de vechile poveri, cum sa fim pregatiti pentru noua lume care vine si care va fi atat de diferita de tot ce ne-am imaginat.

Dragi prieteni, a sosit din nou acest moment. Momentul sa dam la o parte vechile divizari, dispute si recriminari. Sa parasim pozitiile incrancenate. Este momentul sa fim gata pentru aceasta noua lume. Sa folosim toata puterea spiritului nostru comun si toata forta scopului nostru colectiv. Punctul de plecare in acest sens trebuie sa fie acela de a face economiile, societatile si modul nostru de viata mai durabile si mai reziliente.

Pentru a gasi raspunsurile in aceasta noua lume va fi nevoie de curaj, de incredere si de solidaritate. Si va fi nevoie de investitii uriase pentru a ne relansa economiile.

Avem nevoie de un plan Marshall pentru redresarea Europei si acesta trebuie instituit imediat.

Avem un singur instrument in care toate statele membre au incredere, care este deja in vigoare si poate produce rapid rezultate. Este transparent si a trecut proba timpului ca instrument pentru coeziune, convergenta si investitii. Acesta este bugetul european. Bugetul european va reprezenta baza redresarii.

Si, din acest motiv, urmatorul buget pe sapte ani trebuie sa fie diferit de ceea ce ne-am imaginat, exact cum a spus Spinelli. Vom utiliza puterea intregului buget european pentru a mobiliza volumul urias de investitii de care avem nevoie pentru a ne reconstrui piata unica dupa epidemia cauzata de coronavirus.

Vom actiona anticipat, astfel incat sa finantam aceste investitii in primii ani de redresare, care sunt cruciali. Deoarece criza de acum este diferita de oricare alta prin care am trecut. Criza loveste grav intreprinderi complet sanatoase deoarece viata publica este blocata. Acesta este motivul pentru care vom avea nevoie de solutii inovatoare si de o marja mai mare in CFM, astfel incat sa poata fi deblocate investitii masive. Acest lucru va relansa economiile noastre si va conduce redresarea noastra catre o Europa mai rezilienta, mai verde si mai digitala.

Astfel, nu doar sprijinim, ci si remodelam industriile si serviciile noastre pentru a raspunde unei noi realitati. Aceasta va insemna investitii in tehnologiile si infrastructurile noastre digitale, precum si in inovare, cum ar fi imprimarea 3D, pentru a ne ajuta sa devenim mai independenti si sa valorificam la maximum noile oportunitati.

Acest lucru inseamna, de asemenea, o concentrare maxima asupra strategiei noastre de crestere economica prin investitii in cadrul Pactului verde european. Pe masura ce redresarea globala prinde viteza, incalzirea globala nu va incetini. Avantajul celui care face prima mutare va valora dublu si identificarea proiectelor potrivite in care sa se investeasca va fi esentiala. O economie mai moderna si mai circulara ne va face mai putin dependenti si ne va spori rezilienta.

Acesta este lectia pe care trebuie sa o invatam de pe urma acestei crize: investitiile in renovarea la scara larga, in sursele regenerabile de energie, transporturile nepoluante, productia alimentara durabila si in refacerea naturii vor fi si mai importante decat inainte.

Aceste investitii nu sunt benefice doar pentru mediul nostru inconjurator – ci reduc si dependenta prin scurtarea si diversificarea lanturilor de aprovizionare. De asemenea, trebuie sa mai tinem cont si de alte aspecte. Criza este simetrica, insa redresarea nu va fi simetrica. Virusul nu a fost singurul soc care sa ne fi afectat grav: si socul economic va fi resimtit cu violenta. Unele regiuni se vor redresa, dar pentru altele va fi mai dificil. Prin urmare, coeziunea si convergenta vor fi mai importante ca niciodata. Piata unica si politica de coeziune sunt cele doua fete ale aceleiasi monede. Trebuie sa asiguram prosperitatea in intreaga UE.

Doamnelor si domnilor deputati,

Aceasta este Europa care cred ca poate iesi din aceasta criza. O Europa care face tot posibilul pentru a proteja vietile si mijloacele de subzistenta. O Europa care este deschisa catre lume, dar care poate avea grija de ea insasi. O Europa care este mai rezilienta, mai verde si mai digitala si care investeste in viitorul nostru impreuna. Aceasta este calea spre redresare.

Va fi o cale lunga si intreaga lume va cauta sa-si gaseasca drumul. Aceasta criza ne va redefini probabil politica, geopolitica si va redefini, probabil, globalizarea insasi. In aceasta noua lume, Europa va trebui sa ramana unita la bine si la rau. Privind in jur la Uniunea noastra – si vazand toata umanitatea si sinceritatea – stiu ca putem si stiu ca vom fructifica acest potential.

Doamnelor si domnilor deputati,

Se spune ca un suflet puternic straluceste mai tare dupa fiecare furtuna. Daca ramanem cu totii uniti astazi pentru Europa – cu curaj, incredere si solidaritate – stiu ca maine sufletul Europei va straluci mai tare ca oricand.

Traiasca Europa!