Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, care este și vicepreședintele grupului Partidului Popularilor Europeni, afirmă, într-un interviu pentru G4Media.ro, că șansele Laurei Codruța Kovesi de a fi votată joi șefa Parchetului European ”sunt mai bune decât oricând”.

Mureșan susține că fosta șefă DNA are nevoie în Consiliu de 12 voturi dintre cele 22 de state care au aderat la instituția Parchetului European, precizând că, în opinia sa, ”deja le are”. Dacă Laura Codruța Kovesi va fi votată joi în comisia COREPER (reprezentații statelor membre), practic fosta șefa DNA este viitorul șef al Parchetului European.

”Întotdeauna când există un acord între Parlament și Consiliu pe orice decizie, certificarea finală din Parlament este o simplă formalitate”, a mai explicat Mureșan.

Europarlamentarul PNL a mai declarat pentru G4Media.ro că cere premierului Dăncilă să anunțe poziția cu care reprezentantul României va merge mâine în această ședință și  să anunțe susținerea pentru Kovesi, pe care îl consideră candidatul cu cele mai bune șanse.

  • Șansele Laurei Corduța Kovesi de a fi numită șefa Parchetului European sunt mai bune decât oricând. Mai este de fapt un singur pas până la victoria finală.
  • Situația s-a schimbat radical după alegerile europarlamentare din următoarele motive. Unu, Franța a obținut funcția de președinte al Băncii Central Eurpoene, pentru un candidat francez. Ca atare, sprijinul politic al Franței pentru candidatul francez, care este mult mai puțin pregătit decât candidata noastră, a fost redus.
  • Cel de-al doilea atu al doamnei Kovesi este că Europa de Est a fost dezavantajată la împărțirea pozițiilor cheie la nivelul UE după europarlamentare. Ca atare în ultimele săptămâni a existat o dinamică în Consiliu, și noi, PNL, am încercat să contribuim la creșterea sprijinului pentru Laura Codruța Kovesi. Și ați văzut că prim ministrul Bulgariei după vizita la Sofia a lui Ludovic Orban a anunțat că o susține pe doamna Kovesi deși înainte a susținut candidatul Franței.
  • Mâine va fi un vot în Consiliul Uniunii Europene și doamna Kovesi are prima șansă pentru a câștiga acel vot. Dacă îl câștigă, va mai fi doar o întâlnire formală între Parlament și Consiliu.
  • Președinția finlandeză a UE trebuie să decidă până mânie cum va supune aceste lucruri la vot. Există două modalități, să se voteze toți cei trei candidați (român, francez, german) sau să dea un răspuns întrebării Parlamentului, și anume susțineți sau nu pe doamna Kovesi, caz în care ar trebui votat clar pentru doamna Kovesi. Un asemenea vot ar avea sens. Sper și cer președinției finlandeze singurul candidat despre care se mai discută în acest moment și care poate să ajungă procuror-șef european. Sper ca mânie la votul din Consiliu să fie un singur candidat pe masă, doamna Kovesi.
  • Dacă mânie lucrurile merg bine, doamna Kovesi a câștigat, a câștigat dreptatea, justiția, România. Mânie, cele 22 de state membre UE care a aderat la insituția procuroului european vor vota. Domana Kovesi are nevoie de 12 voturi. Dacă mânie are 12 voturi din 22 și eu cred că le are deja la acest moment, atunci poziția Consiliului va fi Laura Codruța Kovesi. Poziția Parlamentului este deja Laura Codruța Kovesi. Întotdeauna când există un acord între Parlament și Consiliu pe orice decizie, certificarea finală din Parlament este o simplă formalitate.
  • Știu cum vor vota guvernele multor altor țări, dar nu știu cum va vota guvernul României. Guvernul României a încercat să afecteze șansele doamnei Kovesi de la începutul acestui proces, au fost netransparenți, au spus multe lucruri despre justiția din România.
  • De aceea, cer public acum, în ceasul al 12, înaintea votului decisiv, cer public premierului Dăncilă următoarele două lucruri: unu, să anunțe poziția cu care mânie reprezentantul României va merge în această ședință și doi, cer să anunțe susținerea pentru candidatul cu cele mai bune șanse, pentru Laura Codruța Kovesi.