Deputații europeni au recomandat miercuri modificări ale proiectului de legislație care are scopul de a urmări și impozita mai eficient vânzările pe care oamenii le realizează prin intermediul platformelor online, potrivit unui comunicat.

Raportul privind acest proiect legislativ, coordonat de eurodeputatul Sven Giegold (Verzii, DE), își propune să oblige platformele digitale să raporteze veniturile obținute de cei care vând bunuri și servicii pe platformele lor. Autoritățile fiscale ar fi, de asemenea, obligate să împărtășească aceste informații reciproc. Raportul fost adoptat cu 568 voturi pentru, 63 voturi împotrivă și 64 abțineri.

„Extinderea directivei pentru a acoperi platformele digitale va rezolva o lacună, dar altele rămân deschise. Schimbul de informații va fi eficient numai după ce toate tipurile de venituri și active sunt incluse în mod constant în prezenta directivă. Din păcate, Consiliul și-a decis deja poziția fără să aștepte propunerile Parlamentului European și a decis să amâne implementarea îmbunătățirilor cu un an până în ianuarie 2023. Este iresponsabil să renunțe la veniturile fiscale necesare în acest moment de criză. Comisia Europeană trebuie să își ia în serios responsabilitatea într-o perioadă de deficit public și să propună o revizuire puternică a directivei”, a declarat raportorul Sven Giegold (Verzi, DE).

Platformele trebuie să se înregistreze în UE și pot fi sancționate

Platformele din afara UE ar trebui să fie obligate să își înregistreze și să își raporteze activitățile pe piața unică într-un singur stat membru și trebuie să aibă activități economice substanțiale în statul membru ales. Mai mult, deputații europeni au ales să prevadă sancțiuni armonizate împotriva platformelor care nu își îndeplinesc obligațiile de raportare.

Schimb mai rapid de informații solicitate

O autoritate fiscală care primește o cerere de informații ar trebui să o furnizeze nu mai târziu de trei luni, mai degrabă decât șase luni, de la data primirii cererii. Până la sfârșitul anului 2022, Comisia ar trebui să prezinte un raport care să evalueze la nivel de țară cât de bine funcționează sistemul, inclusiv cât de eficiente sunt schimburile de informații.

Domeniul de aplicare al schimbului automat și obligatoriu de informații

O autoritate fiscală ar trebui să comunice automat autorității unui alt stat membru nu numai informațiile disponibile, ci și cele care ar putea fi puse la dispoziție în mod rezonabil.

Începând cu 1 ianuarie 2022, nu ar trebui să fie convenite de către statele membre acorduri bilaterale sau multilaterale de stabilire a prețurilor în avans cu țări terțe care nu permit divulgarea acestora către autoritățile fiscale ale celorlalte state membre.