Mihai Spătaru, de 38 de ani, a fost ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică pe o autostradă din Franţa, de hoţii pe care i-a surprins că-i prădau marfa. Cazul său a ajuns în Parlamentul European.

Mihai Spătaru a fost atacat cu sabia de un individ în timp ce se afla, duminică, alături de soţia sa, într-o parcare de pe autostrada N28 din Franţa. Bărbatul i-a spus soţiei că merge la toaletă şi să verifice încărcătura, iar momentul în care a ajuns în spatele camionului acesta a fost atacat.

Soţia sa a fost martoră, dar nu a apucat să intervină deoarece atacatorul a fugit. Strigătele de ajutor ale femeii ar fi fost auzite de ceilalţi şoferi aflaţi în parcare, însă niciunul nu a coborât pentru a sări în ajutor, a povestit, într-o postare pe Facebook, „Omul Şoselelor”.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a cerut autorităţilor franceze să clarifice mai multe aspecte legate de moartea românului, dar şi Comisiei Europene să lămurească public problemele legate de parcările pentru camioane din Uniune.

„Azi am interpelat Comisia Europeană, autorităţile franceze şi Consulatul român cu privire la cazul şoferului român care a fost ucis cu o sabie într-o parcare din Franţa, după ce-a surprins un hoţ. Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate şi sigure în care şoferii de camioane să-şi petreacă timpul de odihnă. Astfel de zone ar trebui să ofere un nivel minim de servicii şi sisteme de securitate în caz de urgenţă – dar asta nu se întâmplă decât în foarte puţine cazuri, de aceea infracţiunile violente sunt încă răspândite şi ele afectează în mod disproporţionat şoferii din estul Europei. Am solicitat Comisiei: să clarifice măsurile de aplicare a prevenirii infracţiunilor în zonele de parcare, în conformitate cu Regulamentul 885/2013; să facă publice demersurile pentru crearea de locuri de parcare sigure în statele membre, inclusiv cu finanţare europeană; să facă publice măsurile concrete pentru protecţia victimelor infracţiunilor comise în zonele de parcare“.