Europarlamentarul PMP Traian Băsescu consideră că noile propuneri făcute de Guvernul PSD pentru funcţia de comisar european după respingerea Rovanei Plumb sunt ambele „propuneri proaste”, dar că prima şansă de a ocupa funcţia o are Gabriela Ciot, „dacă problema plagiatului nu va genera un mare scandal”.

„Din păcate, a făcut doamna Dăncilă tot două propuneri proaste: domnul Nica şi doamna Gabriela Ciot, pentru că la domnul Nica a existat o cerere de ridicare a imunităţii chiar în Parlamentul European, care a fost neutralizată prin faptul că s-a prescris pedeapsa, era în dosarul Microsoft. Din acest punct de vedere, cred că doamna Ciot are prima şansă şi nu Nica, dacă problema plagiatului nu va genera un mare scandal. Eu sper să nu”, a afirmat Traian Băsescu, vineri seară, într-o emisiune la postul B1 Tv. 

Comisarul european de rezervă Gabriela Ciot şi fostul negociator-şef cu UE Vasile Puşcaş au plagiat în proporţie de 70% într-un articol ştiinţific publicat în anul 2012, conform PressOne, care precizează că prim-autor al textului este Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, care este şi coordonatorul doctoratului în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene pe care Ciot l-a obţinut în anul 2012, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

Contactată de PressOne, Gabriela Ciot a închis telefonul când a aflat de ce este căutată. Vasile Puşcaş nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul trimis prin care i se cerea un punct de vedere.