Cancelarul german Angela Merkel a profitat, miercuri, de ocazia a ceea a fost probabil ultimul său discurs de Anul Nou către națiunea germană pentru a elimina teoriile conspirației privind coronavirusul, a promova diversitatea și a da un mesaj de speranță pentru 2021.

În discursul său tradițional de Anul Nou către națiune, cancelarul Merkel nu a făcut nicio încercare de a diminua impactul pe care ultimul an l-a avut.

Nu cred că exagerez când spun că niciodată în ultimii 15 ani nu am trăit cu toții un an atât de dificil”, a spus ea în mesajul său anual, citat de Deutsche Welle.

Pandemia de coronavirus a fost și este o provocare politică, socială și economică unică într-un secol“, a recunoscut Merkel, a cărei țară încheie joi mandatul semestrial de președinție a Consiliului UE.

Este o criză istorică care ne-a cerut foarte mult pe toți și prea mult pe unii dintre noi. Știu că realizarea acestui efort istoric a necesitat încredere și răbdare imensă din partea dumneavoastră și continuă să necesită. Pentru asta, vă sunt sincer recunoscătoare”, a spus ea.

Cancelarul a evidențiat munca pe care profesioniștii din domeniul medical au făcut-o în combaterea virusului, dar a enumerat și o serie de alți lucrători cheie care au avut un rol esențial în 2020.

“Nenumărate persoane au ajutat să facem posibil ca viața noastră să continue prin pandemie. În supermarketuri și în transportul de mărfuri, la oficiile poștale, în autobuze și trenuri, la secțiile de poliție, în școli și centre de zi, la biserici, în redacții”.

Ea a dat criticat scurt și dur teoriile conspirației apărute pe fondul vaccinului împotriva COVID-19: “Teoriile conspirației nu sunt doar periculoase și neadevărate, ci sunt și cinice și crude față de cei care suferă”.

Angela Merkel a subliniat că vaccinul livrat de companiile Pfizer/ BioNTech oferă speranță și a reafirmat că se va vaccina atunci când îi va veni rândul.

Fondatorii BioNTech mi-au spus că oameni din 60 de țări lucrează pentru compania lor. Nu mă pot gândi la un exemplu mai bun despre cum cooperarea europeană și internațională și forța diversității aduc progresul“, a precizat cancelarul.

În ciuda durerii pe care a adus-o 2020, Angela Merkel s-a concentrat asupra speranței pe care crede că 2021 o va aduce și a subliniat că este, probabil, ultima dată când se adresează cetățenilor în calitate lider al Germaniei.

“În cele din urmă, aș vrea să spun ceva personal. Vor fi alegeri generale federale peste nouă luni și nu voi candida. Astăzi, probabil vă vorbesc pentru Anul Nou în calitate de cancelar federal pentru ultima dată“, a declarat Merkel, care este la putere din 2005.

În ciuda provocărilor pe care le pot aduce ultimele nouă luni de cancelarie, Merkel a rămas totuși optimistă când și-a încheiat discursul: “Niciodată nu am salutat noul an cu atât de multă speranță, în ciuda tuturor preocupărilor noastre și a unui anumit scepticism“.

Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei, Angela Merkel a marcat anul acesta 15 ani de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea devenind la 22 noiembrie 2005 cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție. Într-un deceniu și jumătate de la preluarea celei mai înalte funcții politice, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere.

Merkel, care a împlinit 66 de ani anul acesta, a spus că se va retrage din funcția de cancelar când actualul mandat se încheie în 2021 și va părăsi complet zona politică, moment în care ea va egala recordul de longevitate al cancelarului reunificării Helmut Kohl, care a stat 16 ani la putere.

Criticată în ultimii ani pentru politica frontierelor deschise pentru migranți, în timpul influxului de migranți de acum cinci ani, popularitatea cancelarului a crescut până la 70%, deoarece mulți germani au apreciat abordarea ei metodică și științifică în privința crizei generate de pandemia de coronavirus.

Marea majoritate a germanilor afirmă că au o opinie foarte bună cu privire la strategia ei de “ciocan și dans” de restricții mai stricte și mai relaxate în conformitate cu nivelurile de infecție, despre care Merkel a spus că au fost “printre cele mai dificile decizii din timpul meu în funcție”.