Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a indemnat sambata toate statele, in primul pe cele europene, sa primeasca o parte dintre refugiatii afgani evacuati de la Kabul, ea asigurand de sprijinul financiar al UE tarile membre care vor raspunde apelului, transmite AFP, citata de Agerpres.

‘Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile in Afganistan, la europeni si la ceilalti, sa acorde cote de primire suficiente (…) pentru ca, in mod colectiv, sa putem veni in ajutorul celor care au nevoie de protectie’, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite in Spania la centrul de primire pentru angajatii afgani ai UE la Kabul.

‘Comisia este pregatita sa prevada mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi sa ajute refugiati sa se instaleze pe teritoriul lor’, a spus sefa executivului UE intr-o conferinta de presa la baza militara de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaste deocamdata cate state membre s-au angajat sa primeasca refugiati afgani si daca unele guverne au refuzat.

Insotiti de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen si presedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat putin mai devreme facilitatile puse la dispozitia refugiatilor in aceasta baza, pe unde vor tranzita toti afganii care lucrau la Kabul pentru institutiile UE si familiile lor, inainte de a fi repartizati intre diferite tari unde sa-si refaca viata.

Intr-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect in UE-27, Charles Michel a admis ca imigratia constituie ‘o chestiune foarte dificila in Uniunea Europeana’, el pledand pentru instituirea unor ‘migratii regulate, ordonate’.

Intrebata cu privire la relatiile intre UE si talibani, sefa Comisiei a insistat pe faptul ca, desi au existat ‘contacte operationale cu acestia pe teren pentru ‘a salva vieti’, nu exista ‘niciun dialog politic’ cu aceasta miscare si, prin urmare, ‘nicio recunoastere a talibanilor’.

La randul sau, prim-ministrul spaniol a afirmat ca un numar de afgani sositi in ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de ‘800 de persoane’, au fost deja repartizati spre alte tari, mai ales ‘Danemarca si unele state baltice’.

Sanchez a mai anuntat ca inca doua avioane vor ajunge in Spania sambata, unul la ora locala 18.00 (16.=0 GMT) si celalalt la 21.00 (19.00 GMT). In primul se vor afla angajati afgani ai UE si familiile lor, iar in urmatorul, persoane care au lucrat pentru Spania, precum si ‘cativa americani’.