Încrederea în economia zonei euro a crescut peste așteptări în luna martie, situându-se la cel mai înalt nivel din februarie 2020, în contextul sporirii optimismului în industrie, servicii și în rândul consumatorilor, anunță DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Conform datelor furnizate marți de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic a ajuns în luna martie la 101 puncte, de la 93, 4 puncte, câte erau înregistrate luna precendentă.

© European Commission

Se poate constata un avans mai optimist față de evaluările analiștilor, care declarau pentru Reuters că încrederea în economia zonei euro va ajunge în această lună la 96 de puncte.

În ceea ce privește industria, optimismul a cunoscut un neașteptat trend ascendet la două puncte, de la un prag de – 3,3 puncte în februarie, în vreme ce încrederea consumatorilor a urcat la – 10,8 puncte în luna martie, de la – 14,7 puncte, cât se înregistra în luna februarie.

Referitor la sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, încrederea s-a îmbunătățit la – 9,3 puncte în martie, de la – 17 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la – 14,4 puncte.

În ceea ce privește România, încrederea în economie a înregistrat o ușoară creștere în luna martie, de la 90,8 puncte, câte se înregistrau luna trecută, la 91,3 puncte.

Un avans privind optimismul se poate constata în ceea ce privește domeniul serviciilor, cu o creștere de la – 18,9 puncte, în luna februarie, la – 16,8 puncte în această lună.